WhatsApp Destek

900 ₺ ve üzeri siparişlerinizde KARGO BEDAVA

Aralıklı Diyet Nedir? Nasıl Uygulanır?

Hepimiz hayatımızın bir döneminde kilolarımızla ilgili düşünmüşüzdür. Yaptığımız diyetler düzenli ve kontrollü olmadığı süreci arzu ettiğimiz fit görünümü sağlamak zorlaşır.

Bunun için en önemli unsur bir beslenme ve diyetisyen uzmanı kontrolünde veya bilgisi dâhilinde beslenmemizi disiplin altına almamız. Günümüzde bu olanaklardan bağımsız olarak karşımıza çok çıkan bir kavram var. O da aralıklı diyet.

Diyet Nasıl Aralıklı Olabilir?

Diyet deyince hepimizin aklına belli şeyleri yiyebilmek ve belli şeyleri yiyememek geliyor. Yani uyacağımız ve içinde yememiz yasaklı olan besinlerin olduğu listeler, klasik kibrit çöpü büyüklüğünde peynir ve öğünlerimizde eksik olmaması gereken yiyecekler, içecekler… Tüm bunlar aslında tüketilen besine yönelik olan yaklaşımlar. Aralıklı diyet bu anlamda kafa karıştırıcı olabiliyor.

Peki, aralıklı diyet nedir? Nasıl uygulanır? Aralıklı diyet diğer bir adıyla aralıklı oruç diyeti olarak bilinir. Oruç, insanların alışık olduğu eylemlerden biridir. Oruç dini nedenlerle belli bir süre vücudun aç bırakılmasına dayanan bir ibadettir.

Aralıklı diyette benzer şekilde amacın kilo vermeye ve sağlıklı bir vücut yapısına kavuşmaya yöneldiği bir beslenme biçimidir. Aralıklı diyetin diğer diyetlerden ayırt edici yönü ne yenileceğinden çok ne zaman yenileceğine odaklanıyor oluşudur.

Aralıklı Diyet Nasıl Uygulanır?

Aralıklı diyete yönelik farklı yöntemler mevcuttur. Bunlar arasından size en uyanını seçebilirsiniz. Ardından elbette uzman hekimlere de danışarak size uygunluğunu sağlık açısından da onaylatarak bu beslenme şeklini uygulayabilirsiniz. Aralıklı diyette zamana dayalı aşağıdaki türler mevcuttur.

Kişilerin yaş, bedensel ve sağlık durumuna göre seçeceği tür farklılaşabilir. Dolayısıyla aralıklı diyet nedir ve nasıl uygulanır diye internette arattığınızda karşınıza çıkan içerikleri iyi bir şekilde ve kendinize uygun olarak analiz etmeniz önem taşır.

16/8 Versiyonu: Bu aralıklı diyet versiyonunu yediğin sürenin iki katı aç kal olarak adlandırabiliriz. Sabah 10:00’da kahvaltı eden kişinin en geç sekiz saat sonra yani 18:00’da son kez yemek yiyebileceğini ifade eder. Bir nevi kahvaltıyı geç etmiş ve akşam yemeğinden sonrada bir şey yememiş olursunuz. Dolayısıyla 2 veya 3 öğün ancak sığacaktır bu sekiz saat aralığa.

Böylece 16 saat aç kalmış olacaksınız ki bu süreler oruç süreleridir. 8 saat içinde sağlıklı ve düşük kalorili besinler yemek gerekirken, 16 saat içinde de su, yeşil çay, soda gibi vücudu yormayan ve hazmı kolaylaştıran içecekler tüketilir. Fakat her şeyi dengeli tüketmek önemli. Çünkü yeşil çay bile olsa fazlası kişiye zararlı olabilir.

18/6 Versiyonu: Bu versiyon da ise 6 saat içinde belli öğünlerle sağlıklı beslenirken 18 saat aç kalmak gerekecektir. Böylece aç kalınan süreçte vücut dinlenmeye bırakılır.

5/2 Versiyonu: Aralıklı diyetin günlük zaman değil güne göre ayarlanmasıdır. Kişi haftada 5 gün normal şekilde beslenir ama 2 gün aldığı kaloriyi 500-600’e kadar düşürür. Bu iki gün peşi sıra olmamalıdır.

Aralıklı Diyetin Olumsuz Noktaları

Aralıklı diyet nasıl uygulanır noktasında her daim bu diyeti yapanlar için esnek ve kolay bir yöntem olduğu görülür. Öte yandan sağlığınız elverişliyse ve doktorunuzdan onay aldıysanız hızlı bir şekilde kilo verdirecek bir yönü de vardır. Metabolizmayı hızlandırdığı için etkili bir yöntemdir.

Yanı sıra büyüme hormonunu arttırması, hücresel tamiri olanaklı kılması gibi olumlu yönleri sayılmaktadır. Peki, olumlu yönleri ifade edilen bu diyet kimler için uygun olmayabilir?

  • Hamilelik yönünde beklentisi olanlar.
  • Bedenen aşırı zayıf olan kimseler.
  • Şeker hastalığına sahip olanlar.
  • Yoğun biçimde sporla uğraşanlar.
  • Tansiyon konusunda sıkıntı yaşayanlar.
  • Belli sürelerde ilaç almak zorunda olanlar.

Sonuç olarak aralıklı diyet uygulayacaksak bu geniş pencere, artılar ve eksiler her daim aklımızda olmalı. Bir diyet bir kişiye çok yararlı olabilirken diğer kişi için yararsız olabilir. Bu programı en doğru biçimde nasıl uygulayacağınız ve hangi besinlerin dâhil edilmesi veya edilmemesi gerektiği konusunda uzman doktorlardan yardım için sağlık kuruluşlarına başvurmanızı öneririz.

 

24 Ağu 2023 12:27

    © 2024 Ekol Eczane İtriyat Ürünleri. Tüm hakları saklıdır.

    kartlar